Υγειονομική σημασία του Ασιατικού κουνουπιού τίγρης

tiger_2_177Από υγειονομική άποψη το Ασιατικό κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus) έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς μπορεί να μεταδώσει πολυάριθμες σοβαρές για τον άνθρωπο ασθένειες με σημαντικότερη τον ιό του Δάγκειου πυρετού που αποτελεί την σημαντικότερη ιογενή λοίμωξη του ανθρώπου που μεταδίδεται με αρθρόποδα (αρμποϊός). Έχει αποδειχθεί ότι είναι ικανός φορέας για τη μετάδοση τουλάχιστον 22 αρμποϊών στο εργαστήριο καθώς επίσης και νηματωδών σκωλήκων του γένους Dirofilaria. Μεταξύ των εισβαλλόντων ειδών κουνουπιών (Invasive Mosquito Species-IMS ) που εντοπίζονται στην Ευρώπη, το Ae. albopictus, αποτελεί πιθανότατα την κυριότερη απειλή για τη δημόσια υγεία στην γηραιά ήπειρο.
Ανεξάρτητα από την ικανότητα μετάδοσης ασθενειών, η υγειονομική σημασία του Ae. albopictus έγκειται και στην έντονη όχληση που προκαλεί με τα τσιμπήματά του κυρίως σε αστικές περιοχές όπου καθίσταται δύσκολη η αντιμετώπιση λόγω των πολυάριθμων εστιών ανάπτυξης των ατελών σταδίων του. Η όχληση που προκαλεί είναι έντονη και πολλές φορές η αντίδραση ευαισθησίας στο δέρμα των θυμάτων είναι εμφανής προκαλώντας κοκκινίλες, φαγούρα ή και εξανθήματα. Τα ευαίσθητα άτομα (μικρά παιδιά) και κυρίως όσοι δεν έχουν συνηθίσει στα νύγματά του μπορεί να παρουσιάσουν εξαιρετικά έντονα συμπτώματα που να χρήζουν ακόμη και ιατρικής φροντίδας.
Τα σημαντικότερα παθογόνα τα οποία μεταδίδονται με το Ae. albopictus, καθώς έχει αποδειχθεί ότι είναι ικανός φορέας τους στο πεδίο και εμπλέκεται στη μετάδοσή τους στη φύση, είναι ο ιός του Δάγκειου πυρετού, ο ιός Chikungunya καθώς και οι νηματώδεις του γένους Dirofilaria που προκαλούν ασθένειες κυρίως στα σκυλιά αλλά και στους ανθρώπους γνωστές ως διροφιλαριάσεις.
Σχετικά με τον Ιό του Δυτικού Νείλου, στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται ότι οι κύριοι φορείς του είναι έντονα ορνιθόφιλα είδη κουνουπιών, που ανήκουν κυρίως στο γένος Culex, όπως ο ορνιθόφιλος βιότυπος pipiens του κοινού είδους κουνουπιού Culex pipiens. Η αναφορά στον ιό του Δυτικού Νείλου, παρόλο που το Ae. albopictus δεν φαίνεται να εμπλέκεται στον κύκλο της ασθένειας στη φύση, έγκειται στη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης ασθένειας για τη χώρα μας, μετά τις πρόσφατες επιδημίες που καταγράφηκαν με επίκεντρο τη βόρεια Ελλάδα τα έτη 2010, 2011 και 2012.
Θα πρέπει, επίσης, να διευκρινιστεί ότι το Ασιατικό κουνούπι τίγρης δεν μεταδίδει το πλασμώδιο της ελονοσίας καθώς η ελονοσία μεταδίδεται αποκλειστικά με κουνούπια του γένους Anopheles (ανωφελή). Η αναφορά στην ελονοσία γίνεται καθώς από το 2009 σε ορισμένες περιοχές της χώρα μας κάθε χρόνο καταγράφονται μεμονωμένα αυτόχθονα κρούσματα της συγκεκριμένης ασθένειας.

Σύνταξη κειμένου:
Δρ Αθανάσιος Γιατρόπουλος
Γεωπόνος – Εντομολόγος
Email: a.giatropoulos@bpi.gr

 

Share.