Το Ασιατικό κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus) είναι ένα κανονικό σε μέγεθος κουνούπι με μήκος σώματος παρόμοιο με εκείνο του κοινού κουνουπιού Culex pipiens (5-6 mm), ενώ το σώμα του είναι μαύρου χρώματος με λευκές περιοχές στο θώρακα, την κοιλιά και τα πόδια. Τα θηλυκά είναι επιθετικά και τσιμπούν συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας, με το μέγιστο της δραστηριότητάς τους να παρατηρείται νωρίς το πρωί (06:00 με 08:00) και αργά το απόγευμα (16:00 με 18:00). Τα θηλυκά συνήθως ψάχνουν για τροφή κοντά στο έδαφος και προτιμούν να τσιμπούν στις περιοχές των αστραγάλων και των γονάτων. Tο Ae. albopictus θεωρείται ένα τυπικά εξωδίαιτο είδος κουνουπιού, καθώς προτιμάει να τσιμπάει τους ξενιστές σε εξωτερικούς χώρους. Εκτός από τον άνθρωπο τσιμπούν με ευκολία και άλλα θηλαστικά ενώ περιστασιακά μπορούν να τραφούν και με αίμα πτηνών.
Μετά από κάθε γεύμα αίματος και αφού ωριμάσουν τα αυγά τους (χρειάζονται 2-3 ημέρες) τα θηλυκά αναζητούν κατάλληλες εστίες ανάπτυξης των προνυμφών τους. Στο εργαστήριο, ένα θηλυκό μπορεί να γεννήσει έως και 950 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ η μέση αναπαραγωγική ικανότητα κυμαίνεται στα 300 με 350 αυγά ανά θηλυκό. Στα εύκρατα κλίματα, όπως της Ελλάδας το συγκεκριμένο είδος κουνουπιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα διαπαύει στο στάδιο του αυγού.
Τα αυγά συνήθως προσκολλώνται στα τοιχώματα των εστιών νερού ή σε αντικείμενα μερικώς βυθισμένα στο νερό πάνω από την επιφάνεια του νερού και αντέχουν στην ξηρασία για αρκετούς μήνες.
Οι προνύμφες αναπτύσσονται σε μικρές φυσικές ή τεχνητές συλλογές νερού όπως κοιλότητες δένδρων ή βράχων, μικρά δοχεία που συγκρατούν νερό, βάζα, βαρέλια, παλιά ελαστικά αυτοκινήτων, δοχεία από κονσέρβες, πήλινα δοχεία, ανθοδοχεία, μπουκάλια, πιατάκια γλαστρών, στέρνες, κουβάδες, βαρέλια, φρεάτια κ.α.
Ανάλογα με τη θερμοκρασία και τη διαθεσιμότητα της τροφής το στάδιο της προνύμφης διαρκεί 5-10 ημέρες και της νύμφης 2-3 ημέρες, και συνεπώς με τους ρυθμούς αυτούς το Ae. albopictus μπορεί να συμπληρώσει αρκετές γενεές ανά έτος. Τα θηλυκά, τα οποία και μας τσιμπούν, ζουν 4 με 8 εβδομάδες στο εργαστήριο αλλά μπορεί να επιβιώσουν έως και 3 με 6 μήνες.
Το Ae. albopictus έχει μικρή ακτίνα πτήσης, η οποία σπάνια φτάνει τα 500 μέτρα από την εστία νερού και είναι συνήθως μικρότερη από 100 μέτρα.
Σύνταξη κειμένου:
Δρ Αθανάσιος Γιατρόπουλος
Γεωπόνος – Εντομολόγος
Email: a.giatropoulos@bpi.gr