Η Παρουσία του Ασιατικού κουνουπιού τίγρης (Aedes albopictus) στην Ελλάδα

Παρακαλούμε πατήστε επάνω στον χάρτη για μεγέθυνση
Distribution for site

Δημιουργία χάρτη:
Δρ Αγγελική Στεφοπούλου
Γεωπόνος
Email: a.stefopoulou(at)bpi.gr


 Η «διαδρομή» του Ασιατικού κουνουπιού τίγρης στην Ελλάδα

 Στη χώρα μας το Ασιατικό κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus) εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κέρκυρα και την Ηγουμενίτσα μετά από δειγματοληψίες κουνουπιών που διεξάγονταν σε περιοχές των νομών Κερκύρας και Θεσπρωτίας τα έτη 2003 και 2004. Εικάζεται, ότι η είσοδος του Ae. albopictus στην Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήθηκε από τα λιμάνια της Κέρκυρας και της Ηγουμενίτσας λόγω της θαλάσσιας επικοινωνίας τους με λιμάνια της Ιταλίας αλλά και της πόλης Χειμάρρα της Αλβανίας όπου το συγκεκριμένο είδος κουνουπιού ήταν ήδη εγκατεστημένο. Το 2007 το Ae. albopictus εντοπίστηκε με παγίδες ωοθεσίας σε σταθμό φορτηγών κοντά στο τελωνείο του Προμαχώνα Σερρών.

Το Σεπτέμβριο του 2008, ενήλικα άτομα του Ae. albopictus εντοπίστηκαν στην περιοχή Ριζούπολη της Αθήνας, κοντά στο Β’ Νεκροταφείο Αθηνών και στο ρέμα του Ποδονύφτη, ενώ τα συγκεκριμένα κουνούπια δραστηριοποιούνταν στην συγκεκριμένη περιοχή τα τελευταία 2-3 χρόνια προκαλώντας μεγάλη όχληση στους κατοίκους.

Την περίοδο εκείνη του 2008 αναφέρεται επίσης ο εντοπισμός προνυμφών και ενηλίκων του Ae. albopictus στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας αλλά και ενηλίκων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην περιοχή του Βοτανικού της Αθήνας.Τα επόμενα 3 έτη (2009-2011) πολυάριθμα δείγματα κουνουπιών από την Αττική και την Ελλάδα γενικότερα εστάλησαν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο προς αναγνώριση και παροχή σχετικών πληροφοριών, ως αποτέλεσμα της όχλησης των κατοίκων ορισμένων περιοχών καθώς και της ανησυχίας που προκλήθηκε από την παρουσία και υγειονομική σημασία του συγκεκριμένου είδους κουνουπιού. Από την εργαστηριακή εξέταση των δειγμάτων προέκυψε ότι το Ae. albopictus δραστηριοποιούνταν τη συγκεκριμένη τριετία σε αρκετούς Νομούς της χώρας όπως: Αττικής, Κορίνθου, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλίας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου, και Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και σε αρκετούς Δήμους της Αττικής όπως: Αθηνών, Αλίμου, Χαλανδρίου, Αγίου Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου, Νέας Φιλαδέλφειας, Γαλατσίου, Γλυφάδας, Νέου Ηρακλείου, Ηλιούπολης, Ιλίου, Νέας Ιωνίας, Καλλιθέας, Καλυβίων, Κερατσινίου, Κηφισιάς, Κορωπίου, Μάνδρας Αττικής, Πετρούπολης, Πειραιά, Παλαιού Ψυχικού, Νέας Σμύρνης, Βάρης και Βριλησσίων.

Έκτοτε, σύμφωνα με στοιχεία από επίσημα δείγματα που αναγνωρίστηκαν στο Μ.Φ.Ι. και στην Ε.Σ.Δ.Υ. καθώς και από δεδομένα από εταιρείες που εκτελούν προγράμματα διαχείρισης κουνουπιών, το Ασιατικό κουνούπι τίγρης έχει εντοπιστεί σε περιοχές της Αττικής, της Πελοποννήσου αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου, της Κρήτης, μέχρι την Κεντρική Μακεδονία και Θράκη.

Ειδικότερα, σε δημοσιευμένη μελέτη, που διενεργήθηκε από το Μ.Φ.Ι. σε συνεργασία με το Γ.Π.Α., διερευνήθηκε η παρουσία και εποχιακή διακύμανση του πληθυσμού του Ae. albopictus σε περιοχή της Αττικής τα έτη 2009 και 2010 με τη χρήση παγίδων ωοθεσίας του κουνουπιού. Από τη μελέτη αυτή προέκυψε ότι, στην συγκεκριμένη περιοχή της Αττικής, το Ασιατικό κουνούπι Τίγρης, δραστηριοποιείται αδιάλειπτα για διάστημα περίπου 8 μηνών από τα μέσα Απριλίου έως και το τέλος του έτους και αναπτύσσει σχετικά υψηλούς πληθυσμούς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, με τις μέγιστες πληθυσμιακές πυκνότητες να σημειώνονται το μήνα Οκτώβριο. Το Ae. albopictus δραστηριοποιούνταν σε όλη την υπό μελέτη περιοχή εμφανίζοντας μάλιστα μία τάση αύξησης και εξάπλωσης του πληθυσμού του.

Σύνταξη κειμένου:
Δρ Αθανάσιος Γιατρόπουλος
Γεωπόνος – Εντομολόγος
Email: a.giatropoulos(at)bpi.gr

Share.