Γενικές πληροφορίες για τον ιό Chikungunya

albopictus_2Ο ιός Chikungunya ή πυρετός Chikungunya (Chikungunya Fever), είναι μέλος του γένους Alphavirus (οικ. Togaviridae) και δημιουργεί μια ιογενή λοίμωξη. «Chikungunya» στη γλώσσα των Σουαχίλι (Makonde) σημαίνει “αυτός που βαδίζει σκυφτός”, και έτσι ο συγκεκριμένος ιός πήρε την ονομασία του από τον χαρακτηριστικό τρόπο με τον οποίο περπατούν οι πάσχοντες, οι οποίοι πονούν φοβερά στις αρθρώσεις.

Η πιο κοινή οδός διασποράς αυτών των ιών είναι τα κουνούπια και πιο συγκεκριμένα του γένους Aedes. Η πιο κοινή πηγή μόλυνσης των κουνουπιών είναι ο άνθρωπος, και κατόπιν τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν τη μόλυνση σε άλλους ανθρώπους και ζώα. Έτσι η μετάδοση της νόσου γίνεται κυρίως μέσω μολυσμένων κουνουπιών από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως συμβαίνει στον ανθρωπονοτικό κύκλο μετάδοσης (anthroponotic transmission). Σπανιότεροι τρόποι μετάδοσης είναι η ενδομήτρια μετάδοση, η μετάδοση κατά τον τοκετό από μολυσμένη μητέρα σε περίοδο ιαιμίας, η διαδερμική μόλυνση από μολυσμένα εργαλεία και η εργαστηριακή έκθεση στον ιό. Πιθανούς τρόπους μετάδοσης αποτελούν η μετάγγιση μολυσμένου αίματος και η μεταμόσχευση μολυσμένων οργάνων.

Έχει επίσης υπαινιχτεί κάθετη μετάδοση του ιού σε πληθυσμούς κουνουπιών από το θηλυκό μολυσμένο κουνούπι μέσω των αυγών στους απογόνους χωρίς όμως να έχει τεκμηριωθεί.

Σύνταξη κειμένου:

Δρ Αθανάσιος Γιατρόπουλος
Γεωπόνος-Εντομολόγος
Email: a.giatropoulos@bpi.gr
Μαρία Νιζάμη
Φοιτήτρια Ιατρικού τμήματος Ιατρικής
σχολής Παν/μίου Πατρών, πτυχιούχος
Δημόσιας Υγείας
Email: mnizami21@hotmail.com

 

Share.