Invasive Mosquito species (IMS)

To έργο LIFE Conops συνεισφέρει στην καταγραφή χωροκατακτητικών κουνουπιών (Invasive Mosquito speciesIMS) σε Ελλάδα και Ιταλία.

Τα είδη που ανήκουν στα χωροκατακτητικά είδη κουνουπιών :

    • Aedes albopictus (γνωστό και ως Ασιατικό κουνούπι τίγρης)
    • Aedes aegypti
    • Aedes atropalpus
    • Aedes japonicus
    • Aedes koreicus
    • Aedes triseriatus

 Τι είναι τα χωροκατακτητικά είδη και ποιοι οι λόγοι της εξάπλωσής τους;

Σε ένα παγκοσμιοποιημένο διεθνές περιβάλλον η ελεύθερη και αδιάκοπη διακίνηση εμπορευμάτων και ανθρώπων έχει διευκολύνει την εξάπλωση των μη ιθαγενών ειδών (non-native species) σ’ ολόκληρη τη Γη. Τα είδη (φυτά και τα ζώα) που εισέρχονται σε νέους βιότοπους μπορούν να κυριαρχήσουν στην ενδημική χλωρίδα ή πανίδα και να βλάψουν το σύνολο ενός φυσικού οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. Οι εν λόγω οργανισμοί είναι γνωστοί ως «χωροκατακτητικά είδη» (invasive species).

Πέραν της εντατικοποίησης του εμπορίου και των ταξιδιών, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής αποτελεί επίσης μια πολύ σημαντική παράμετρο ερμηνείας της επέκτασης αλλά και εγκαθίδρυσης νέων ειδών σε οικοσυστήματα που παλαιότερα δεν απαντώνταν. Η μεταβολή της παγκόσμιας θερμοκρασίας δημιουργεί τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες για την επιβίωση και την ανάπτυξή τους σε νέες περιοχές. Δεδομένων μάλιστα των μελλοντικών προβλέψεων για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης.

Το  Ασιατικό κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus): ένα ενδιαφέρον βιογραφικό…

Το Ασιατικό κουνούπι τίγρης θεωρείται ως το περισσότερο εισβάλλον χωροκατακτητικό είδος κουνουπιού παγκοσμίως. Κατατάσσεται μάλιστα στη λίστα των 100 σημαντικότερων εισβαλόντων ειδών, βάσει των διαταραχών που προκαλούνται στη βιοποικιλότητα των περιοχών εισβολής αλλά και των επιπτώσεων που προκαλούνται στην υγεία του ανθρώπου. Από τη Νοτιοανατολική Ασία όπου και ενδημούσε στο παρελθόν, τα τελευταία 30-40 χρόνια έχει εξαπλωθεί στη βόρεια, κεντρική και νότια Αμερική, σε περιοχές της Αφρικής, στη βόρεια Αυστραλία και σε διάφορες χώρες της νότιας κυρίως Ευρώπης. Ειδικότερα, το 1985 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Δυτικό Ημισφαίριο, (Χιούστον, Η.Π.Α.) και ήταν η αρχή της ταχείας διασποράς του σε πολλές χώρες του κόσμου.

Το εμπόριο των χρησιμοποιημένων ελαστικών (αυτοκινήτων) θεωρείται ως ο κύριος τρόπος διασποράς του είδους τόσο στην Αμερικανική ήπειρο όσο και παγκοσμίως.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ασιατικό κουνούπι τίγρης μπορείτε να δείτε εδώ.


The LIFE Conops will contribute to the early detection of presence of Invasive Mosquito species (IMS) such as:

    • Aedes aegypti (also known as Stegomyia aegypti sensu Reinert et al. 2004)
    • Aedes albopictus (also known as Stegomyia albopicta sensu Reinert et al. 2004)
    • Aedes atropalpus (also known as Ochlerotatus atropalpus sensu Reinert et al. 2004 and Georgecraigius atropalpus sensu Reinert et al. 2006)
    • Aedes japonicus (also known as Ochlerotatus japonicus sensu Reinert et al. 2004 and Hulecoeteomyia japonica sensu Reinert et al. 2006)
    • Aedes koreicus (also known as Ochlerotatus koreicus sensu Reinert et al. 2004 and Hulecoeteomyia koreica sensu Reinert et al. 2006)
    • Aedes triseriatus (also known as Ochlerotatus triseriatus sensu Reinert et al. 2004)

For more information please see the following guidelines:

logo_ecdc
who-logo-en

Website: http://www.who.int/en/
Website: http://www.ecdc.europa.eu/

Uploaded : euREGULATION OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL on the prevention and management of the introduction and spread of invasive alien species
(Greek,English,Italian)

Share.