Ένα μαθητικό «δίκτυο» στην Ιταλία ενάντια στο Ασιατικό κουνούπι τίγρης και άλλων χωροκατακτητικών ειδών κουνουπιών

Στόχος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιείται από την Τοπική Μονάδα Υγείας στην Τσεζένα της Ιταλίας, είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους στο θέμα της εντομολογικής επιτήρησης και του ελέγχου των κουνουπιών στην περιοχή.

Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε ένα ειδικό σετ που περιέχει υλικά για “εκκολαπτόμενους εντομολόγος”. Οι μαθητές ασχολούνται με δύο δραστηριότητες:

  1. Eντομολογική επιτήρηση Ασιατικού κουνουπιού Τίγρης (μέσω των ωοθεσιών του)
  2. Τη συλλογή των προνυμφών κουνουπιών

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος, εκτός του φυλλαδίου με οδηγίες για τη χρήση του ειδικού σετ από τους μαθητές, μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια της Τοπικής Μονάδας Υγείας και του Έργου LIFE CONOPS .

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, χωρίζεται σε τρία μέρη:

Α. Το πρώτο μέρος πραγματοποιείται εντός της τάξης και περιλαμβάνει την εκπαίδευση από εντομολόγους, βιολόγους και άλλους ειδικούς στα κουνούπια, σχετικά με τη βιολογία και την οικολογία των κουνουπιών, τη σημασία της παρακολούθησης των πληθυσμών τους και τους κινδύνους από την εισαγωγή των χωροκατακτητικών κουνουπιών σε μια περιοχή.

Β. Το δεύτερο μέρος πραγματοποιείται στον κήπο του σχολείου ή στη γύρω περιοχή, και περιλαμβάνει τον εντοπισμό και την αναγνώριση των κατάλληλων σημείων για την ανάπτυξη των προνυμφών του κουνουπιού. Επιπλέον, συλλέγονται δείγματα τα οποία αναλύονται στο εργαστήριο.

Γ. Το τρίτο μέρος είναι η «δουλειά για το καλοκαίρι»: οι μαθητές γίνονται οι ίδιοι «ερευνητές» και κάνουν τη δική τους εντομολογική έρευνα στον κήπο του σπιτιού τους ή στη γύρω περιοχή.

Δείτε την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος μέσα από το σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Share.