Η παρουσία του Culex tritaeniorhynchus στον κόσμο και στην Ελλάδα

Το Culex tritaeniorhynchus είναι είδος ευρέως διαδεδομένο παγκοσμίως με την ζώνη εξάπλωσής του να περιλαμβάνει τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο, τη βόρεια Αφρική, Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία, Κορέα, Μικρονησία, Ινδονησία. Έχει επίσης καταγραφεί στις εξής χώρες: Αγκόλα, Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Αίγυπτος, Γκαμπόν, Γκάμπια, Γκάνα, Ινδία, Ιράν, Ιράκ, Ισραήλ, Ιορδανία, Κένυα, Λίβανο, Μαλδίβες, Μοζαμβίκη, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη, Σρι Λάνκα, Συρία, Τανζανία, Τόγκο, Τουρκία, Τουρκμενιστάν.

Στην Ελλάδα καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2003 με την εύρεση λίγων μόνο ατόμων, στην περιοχή του Μαραθώνα Αττικής από τους Άννα Σαμανίδου και R.E. Harbach. Με βάση αυτό το εύρημα και μια μοναδική παλαιότερη αναφορά για την παρουσία του είδους στην Αλβανία οι παραπάνω ερευνητές διατύπωσαν την υπόθεση ότι το Cx. tritaeniorhynchus είχε μεγαλύτερη διασπορά στην Ελλάδα και ότι η νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελεί το όριο της προς δυσμάς εξάπλωσής του.

Κατά τη διάρκεια μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την παρουσία των κουνουπιών στη δυτική Ελλάδα το είδος αυτό καταγράφηκε συνεχώς από το 2008 έως και το 2013 σε ορυζώνες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας (δείτε εδώ τη εργασία στο επιστημονικό περιοδικό Hellenic Plant Protection Journal). Επίσης, κατά τη διάρκεια μελέτης των ειδών κουνουπιών και της εποχικής του διακύμανσης στην ίδια περιοχή κατά τα έτη 2009-2011 το Cx. tritaeniorhynchus ήταν δε το πολυπληθέστερο μεταξύ των ειδών που συλλέχθηκαν καθώς αποτελούσε το 85,1%, 93,5% και 96,1% του συνολικού πληθυσμού των κουνουπιών για τα έτη 2009, 2010 και 2011, αντιστοίχως (δείτε εδώ την εργασία στο επιστημονικό περιοδικό ActaTropica).

Το είδος βρέθηκε και πάλι στο Μαραθώνα, σε πρόσφατη μελέτη καταγραφής των ειδών των κουνουπιών της περιοχής κατά τη διετία 2012-2013, από ερευνητική ομάδα του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (δείτε σελ 194 στο βιβλίο περιλήψεων του 15ου Πανελλήνιου Εντομολογικού Συνεδρίου). Επίσης, προνύμφες του είδους έχουν συλλεγεί κατά τη διάρκεια δειγματοληψιών του Γ.Π.Α. στην Κεφαλονιά (Λύτρα, αδημοσίευτα στοιχεία).

Εκτός από τις παραπάνω αναφορές δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες για την παρουσία τουCx. tritaeniorhynchus σε άλλες περιοχές ή σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

IMG_0137n IMG_0159n

Σύνταξη κειμένου: Γιάννα Λύτρα

Υπ. Διδάκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η βιβλιογραφική ανασκόπηση και οι αναφερόμενες μελέτες του Γ.Π.Α. προέρχονται από διδακτορική διατριβή που πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 2007 – 2013» (Ε.Π.Ε.Δ.Β.Μ.) του Ε.Σ.Π.Α. (2007 – 2013), το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Share.